otherin ontwikkeling ZOMP ! beschrijving
Film als symfonie in beeld en geluid, met de Noord-Zuidlijn als orkestbak
In deze filmische compositie van beeld en geluid wordt een symfonie gecomponeerd met geluiden uit de bouwput van de Noord-Zuidlijn. De beeldcompositie wordt gevormd door details en uitvergrotingen van de graafmachines en gereedschappen in bedrijf.
Een tunnelgraafmachine waarvan de schoepen zich ritmisch een weg banen door de zompige grond, drilboren die het plaveisel openboren, draglines die de bouwput graven, grondwater dat weggepompt wordt, het gerinkel van een trambel die op zijn beurt moet wachten, een enkele vloek als er iets mis dreigt te gaan: de werkzaamheden rondom de Noord-Zuidlijn vormen een spektakel op zich. De machinerie die de Noord-Zuidlijn graaft, dwars door de onderbuik van Amsterdam, vormt dan ook de inzet van deze film. Zomp ! is een poëtische zoektocht in beeld en geluid naar de rauwe schoonheid van gravende, heiende, brekende en bouwende monsters tussen de eeuwenoude huizen van de stad. Juist omdat de Noord-Zuidlijn dwars door de stad Amsterdam boort raakt Zomp ! een snijvlak tussen mens, machine en dagelijks leven, waardoor een ode aan deze ontmoeting hier mogelijk is.

De Noord-Zuidlijn is niet het onderwerp van Zomp ! , maar het unieke instrument, de orkestbak, het voertuig. De stad fungeert als klankkast. De machinerie is de inspirerende factor. De opnames, zowel in beeld als geluid, zijn te vergelijken met de registratie van de uitvoering van een muziekstuk door een symfonieorkest. Alleen is het in deze filmregistratie een bizar orkest van geluiden en een indrukwekkend relaas van beelden die we willen verzamelen en ordenen.