docuin productie Koning van de Mont Ventoux beschrijving
Acht keer eindigde een rit van de Tour de France op de top van de legendarische Mont Ventoux, de 1912 meter hoge bergcol. In 1972 reden de renners via de noordelijke flank naar boven. De zeven andere keren klommen ze via het zuiden. Vijf van die zuidelijke beklimmingen werden destijds uitgezonden op TV: in 1970 met Eddy Merckx als winnaar, in 1987 Jean François Bernard, in 2000 Marco Pantani, in 2002 Richard Virenque en in 2009 door Juan Manuel Garate. Maar wie van deze vijf winnaars was de beste klimmer?

In De Koning van de Mont Ventoux komen de wielerkampioenen uit verschillende generaties elkaar tegen in één race. In een virtuele wedstrijd wordt bepaald wie de snelste klimmer aller tijden is. Gezien de technologische ontwikkelingen van de fiets lijken de kansen van de oudere generaties klein. Toch blijft de uitkomst tot op de laatste kilometer onbeslist. Veertig jaar wielergeschiedenis in één adembenemende beklimming waarbij de kampioenen terugblikken op hun carrière en de evolutie van de wielercompetitie. Wie van hen is uiteindelijk de koning van de Mont Ventoux?

Een film van Fons Feyaerts
Originele muziek van de Nits


Productie: Associate Directors in co-productie met Bonanza Films, Seppia Film en Stenola Productions
Release: Cinema Delicatessen

Coproducerende Omroepen: RTBF (Belgie), ARTE GEIE (Duitsland & Frankrijk)
Betrokken omroepen: VRT (Belgie), YLE (Finland), SVT (Zweden), TV2 (Denemarken), Czech TV (Tsjechie), ERR (Estland), TRS (Servie), RTS (Zwitserland)