docuproducties Grace. The burden of the brave beschrijving
Het verhaal van Grace Padaca klinkt als een hedendaags sprookje. Als een gehandicapte vrouw van lage afkomst, neemt Grace het in haar eentje op tegen de heersende elite in de Filippijnse provincie Isabela. Tot ieders verbazing verslaat ze in 2004 de rijke families Dy en Albano, die de provincie al decennialang in hun macht houden. Opeens is Grace de gouverneur van een provincie met een enorme schuldenlast in een land waar corruptie eerder regel dan uitzondering is. In de afgelopen zes jaar heeft Grace het sociaal politieke systeem van Isabela op zijn kop gezet. Haar strijd voor goed bestuur en ethisch leiderschap heeft haar tot voorbeeld gemaakt voor vele gebieden in en buiten de Filippijnen. Maar met dat Grace bewust afstand doet van de traditionele manier van bestuur, veroorzaakt ze ook veel frictie bij haar kiezers.

Voor de verkiezingen van 2010 komt het erop aan, Grace moet herkozen worden om haar werk af te kunnen maken. Maar de verslagen families Dy en Albano hebben hun krachten gebundeld om dat juist te voorkomen. Nu is het erop of eronder. Het wordt een hete strijd, die op het scherpst van de snede gevoerd wordt en waarin geen middel wordt geschuwd. Veertig dagen lang werkt Grace van de vroege ochtend tot diep in de nacht. Met haar team reist ze in een luidruchtige karavaan door de provincie. In pittige toespraken waarschuwt ze mensen voor de leugens van de dynastieën en moedigt hen aan om niet bang te zijn. Naarmate verkiezingsdag nadert, lopen de spanningen op. Haar tegenstanders proberen haar imago te schaden met lastercampagnes op de radio en het uitdelen van flyers met valse informatie. Machteloos moet Grace toezien hoe kiezers massaal worden omgekocht en verkiezingswaarnemers geïntimideerd. En met de eerste geautomatiseerde verkiezingen in de Filippijnen, weet niemand of het systeem überhaupt zal werken. De onzekerheid en meedogenloze tegenstand maken Grace woedend en doodmoe. Bijna geeft ze het op, maar de persoonlijk roeping van God die ze voelt om gerechtigheid te brengen, houdt haar op de been. Als de stemmen eenmaal uitgebracht zijn, begint de strijd pas echt. Dagen van tellen en hertellen vergen het uiterste van iedereen. Terwijl berichten van felicitatie en fraude elkaar afwisselen, kan niemand met zekerheid zeggen wie er zal winnen.

Filmmaker Tessa Steenbergen volgde Grace in de maanden voor en tijdens de verkiezingen. Ze heeft onbeperkte toegang gekregen tot het leven van Grace. Het resultaat is een uniek portret van een gepassioneerd en idealistisch politica en van een machtsstrijd tussen twee bestuurssystemen in een land dat aan het veranderen is.

Een film van Tessa Steenbergen

John Appel is als coach betrokken bij dit project, Obbe Verwer is de editor.

Grace under Pressure is een co-productie met de EO, mede ondersteund door Stichting Democratie & Media.