docuin ontwikkeling De kleermaker van de Sultan beschrijving
Film als zoektocht naar de betekenis van de mysterieuze Johannes Botter aan de hand van de restauratie van een indrukwekkend art nouveau huis midden in Istanbul, dat speciaal voor hem is gebouwd. Wie was deze Nederlandse kleermaker, die een eeuw geleden sultan Abdülhamid II, Atatürk en de gehele Osmaanse en Turkse elite van kleding voorzag? Wat valt er te achterhalen van deze couturier avant la lettre? Wat was zijn invloed op de culturele ontwikkeling van een stad op de grens van Oost en West? En waarom is hij zo onbekend gebleven?

De meeste mensen in Istanbul kennen de naam ‘Jean Botter’ -- zoals hij toen werd aangesproken -- en het huis dat naar hem is vernoemd. Maar bijna niemand weet wie deze hofkleermaker uit Nederland echt was. Bijna alle sporen van zijn bestaan zijn in de loop der jaren gewist. Er zijn nog maar twee kledingstukken van Botters hand over, waarvan één gedragen door Atatürk en angstvallig wordt bewaard in het Atatürk Museum in Istanbul. Hoewel er wel foto’s bestaan van Botters vrouw en kinderen, is er tot op heden nog geen enkele afbeelding gevonden waar Botter zelf op staat. Het houdt de Turken bezig, sommigen al jaren. Een van hen heeft zelfs een flink geldbedrag uitgeloofd voor degene die hem een foto van Botter kan bezorgen.

Door Tamara Miranda en Maartje Gerretsen


Coproductie met Marres (Centrum voor Contemporaine Cultuur) en Omroep Gelderland, financieel ondersteund door het Mediafonds.