docuin ontwikkeling BIRDTOWN beschrijving

In China geloven ze dat je jong en gezond blijft door het eten van zwaluwnesten, gekookt bijvoorbeeld in soep, vermalen tot poeiers, pillen of vermengd in zalf. De zwaluwen die deze nesten bouwen - doorschijnend wit als mie, gemaakt bijna puur van speeksel- vliegen in geheel Zuidoost Azië. Oorspronkelijk broedden ze in grotten die slechts met levensgevaar waren te bereiken. Maar omdat de nestjes zo gewild zijn en er dus zeer veel en relatief gemakkelijk geld mee te verdienen is, worden er nu broedplaatsen gebouwd waarin de vogels hun nesten kunnen maken. Op deze manier gaat het ‘rapen’ van de nesten veel gemakkelijker en kan de produktie ook drastisch opgevoerd worden.

Sinds vijftien jaar verrijzen overal bunkerachtige huizen die het landschap steeds meer gaan domineren, soms hele dorpen van aanzien doen veranderen, oude economieën, als traditionele land- en bosbouw, opslokken en daarmee ook sociaal steeds meer gemeenschappen beïnvloeden.

Op het eiland Bangka -ongeveer zo groot als Nederland, voor de kust van Sumatra, Indonesië- ligt zo’n dorp dat de afgelopen vijftien jaar volledig van aanzien, van structuur en van karakter is veranderd: Air Lintang. Over dit dorp gaat de film BIRDTOWN.

De film zal aan de hand van een aantal van zijn bewoners het verhaal vertellen dat ondertussen exemplarisch is voor steeds meer dorpen, gemeenschappen in Zuidoost Azië.

BIRDTOWN vertelt het verhaal over hoe een nieuwe manier van geld verdienen, over hoe een nieuwe economie in korte tijd de eeuwenoude manier van leven van een gemeenschap totaal kan veranderen. Over hoe de nieuw verworven rijkdom niet alleen nieuwe kansen schept, voorzieningen mogelijk maakt, het blikveld verruimt, maar ook hoe die nieuwe rijkdom een dorp verlamt. Hoe de verdeling van de rijkdom aan oude notabelen voorbijgaat en een nieuwe elite maakt, en over hoe een gemeenschap daarmee moet leren omgaan.

Een film van Piet Oomes