docuproducties Laatste Woorden beschrijving
In 2007 verfilmde de Franse schrijver Michel Houellebecq zijn laatste boek ‘De mogelijkheid van een eiland’. Filmmakers Erik Lieshout, Arno Hagers en Reinier van Brummelen maakten een documentaire over deze schrijver. Iggy Pop, zowel een bewonderaar als idool van Houellebecq, maakte 7 liedjes speciaal voor de documentaire.

Laatste Woorden portretteert de schrijver Michel Houellebecq die van literatuur overstapte op film omdat hij dichter bij ‘het onzegbare’ wilde komen, het ‘oceanische gevoel’ van ‘opgaan in iets dat groter is dan jezelf’, waar hij het vaak over heeft. De documentaire is een zoektocht naar de diepere motieven om de speelfilm ‘De Mogelijkheid van een Eiland’ te maken. De emotionele drijfveren van de auteur worden onderzocht, en die van enkele belangrijke personen om hem heen: de cameravrouw Jeanne Lapoirie, de first assistant Hubert Engamarre, de line-producer Philippe Delest en de acteurs Patrick Bauchau (Panic Room, Carnivale) en Benoît Magimel (Gouden Palm voor zijn rol in La Pianiste.)

Voor Houellebecq is de productie in feite een bedevaart naar verloren geluk, waarbij in iedere scène een bloemetje wordt gelegd op het graf van zijn onmogelijke liefde. Zo ontstaat, gedurende het rondreizende circus van de filmset, een ontroerend portret van deze profeet van de post-apocalyptische liefde, de romantische boodschapper uit de hel.

Coproductie met VPRO