docuproducties A Skin Too Few, the days of Nick Drake regisseur
Jeroen Berkvens (1968) studeerde in 1993 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Breda met LET ME HAVE IT ALL, een roadmovie zoektocht naar de legendarische soul pioneer Sly Stone. De documentaire won de ARTE prijs voor beste Europese studenten film, en werd in diverse landen uitgezonden.
Een van zijn andere documentaires is de internationaal gewaardeerde A SKIN TOO FEW – THE DAYS OF NICK DRAKE, een film die “beautifully evokes the enduring appeal of English singer-songwriter Nick Drake” volgens het vakblad Variety. De film won enkele internationale prijzen en nominaties, en werd beschreven als "a cinematic tone poem as much as a biography” door de New York Times ten tijden van de bioscoop release in Amerika.
Behalve DE TIJDPSIEGEL, een serie over de woordenloze filmtaal van de ex-Sovjet documentaire, maakte Jeroen documentaires zoals ADVOCAATJE LEEF JE NOG waarin een strafadvocaat zijn leven herziet na een bomaanslag.
Met JIMMY ROSENBERG – DE VADER, DE ZOON & HET TALENT trekt Jeroen de lijn door in het verfilmen van verhalen die zichtbaar maken wat het betekent om begiftigd te zijn met talent of passie.
Tijdens het Krakow Film Festival in Polen won deze film niet alleen de Grote Prijs voor Beste Lange Documentaire, maar ontving ook een Diploma of Honour voor beste Cinematografie. Ook werd hij genomineerd tijdens zowel het World Television Festival in Banff Canada, alsmede voor de Prix Europa in Berlijn. In Nederland ontving hij het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire.
ANDERE WERKZAAMHEDEN
Behalve het regiseren van documentaires, en -series, zowel zelfstandig als voor televisie, produceert Jeroen Berkvens soms ook filmprojecten. Zoals BOY MEETS GIRL STORIES - 34 korte films over de liefde – dat verscheen op Valentijnsdag 2005, en geselecteerd werd door verschillende kranten (De Volkskrant, NRC Handelsblad, Parool) als beste DVD van het jaar.
Gedurende een aantal jaren was Jeroen lid van de televisie redactie van de Humanistische Omroep. Sinds 2000 doceert hij aan de kunstacademie in Breda, en geeft met enige regelmaat les en workshops zowel aan het Sandbergen Instituut, als de Nederlandse Filmacademie. In 2004 gaf hij leiding aan de documentaire workshop van het IDFA.