Documentaire 'De Aardappeleters' op TV West 07-07-2011
Op zondag 17 juli wordt de documentaire De Aardappeleters van Arno Hagers uitgezonden door TV West. In deze documentaire staat ‘Nico’s Snackbar’ centraal, een patatzaak midden in de Haagse wijk Bezuidenhout. In de snackbar kruisen mensenlevens, culturen, smaken, geuren, heden en verleden. De 50 minuten durende documentaire is te zien vanaf 18.05 uur op TV West.

De Aardappeleters is een modern portret van een familie die zich al generaties lang met de smaak van patat bezighoudt in Nico’s Snackbar. Via de drie broers Gillisse; Nico jr, Martin en Paul en hun families dwalen we langzaam terug in de tijd. Uiteindelijk komt de film uit bij de oude en inmiddels overleden Nico Gillisse. Hij richtte de naar hem vernoemde snackbar op in 1955, midden in het Bezuidenhout. Een wijk die in de oorlog bijna geheel was weggevaagd door een bombardement. Met Nico kwam een nieuw soort voeding en een nieuwe tijd. Nico’s Snackbar is een begrip geworden in Den Haag en ver daarbuiten. Het is een plek waar de Hagenaars en Hagenezen samenkomen om even een momentje rust te vinden, waar je even kan schuilen voor het rumoer van de stad en het leven.

Rinus Gerritsen, vaste klant en bassist van de Golden Earring vertelt in de film over de rol van patat in zijn leven en over de betekenis van Nico’s Snackbar. Schrijver Tomas Lieske, bespiegelt over de kracht van herinneringen en zijn jeugd in het naoorlogse Bezuidenhout, zoals hij deed in zijn laatste boek ‘Alles kantelt’, waaruit hij voorleest.

De Aardappeleters is een prachtig gefilmde geschiedenis van een familie die op een eigen manier een inzicht geeft in de ontwikkeling van de Nederlandse welvaart van na de Tweede Wereldoorlog. De film laat, als een ode aan Van Gogh, mensen zien die met hun eigen handen eten maken. Het is een film over smaak, herinneringen en broederschap.

De Aardappeleters
is een van de weinige documentaires, waarin gebruik is gemaakt van beelden die zijn gemaakt met behulp van HDR (High Dynamic Range), gedraaid en verwerkt door D.o.P. Reinier van Brummelen. Een HDR afbeelding bestaat uit een reeks van foto's met verschillende belichtingstijden.

De Aardappeleters
is geproduceerd door Bonanza Films en mede tot stand gekomen door een bijdrage uit het Mediafonds. De documentaire De Aardappeleters is te zien op TV West, op zondag 17 juli vanaf 18.05 uur, alsmede in de navolgende avonduren en maandag overdag. bekijk hier uitzending: