'Dochters van Malakeh' geselecteerd voor de Hot Docs competitie 23-03-2011
De documentaire ‘Dochters van Malakeh’ van Jet Homoet en Sharog Heshmat Manesh heeft haar wereldpremière op het Canadese Hot Docs International Documentary Festival. Het grootste documentairefestival van Noord Amerika. De documentaire zal worden vertoond in de officiële competitie ‘International Spectrum’.

‘Dochters van Malakeh’ toont hoe vrouwen in het hedendaagse Iran worstelen tussen twee werelden om de zeggenschap over hun eigen leven te houden. Maryam, Ghazal en hun moeder Malakeh dragen in de Iraanse buitenwereld de verplichte hoofddoek en houden zich aan de strenge regels van de staat. Maar in de binnenwereld van de familie zijn het deze drie vrouwen die bepalen wat er gebeurt. Wanneer kostwinner Maryam wil gaan trouwen, blijkt hoezeer deze twee werelden met elkaar botsen en dat brengt de hele familie in beweging. Een van de familieleden is Sharog Heshmat Manesh, die in Nederland woont. Via deze broer, zoon en co-regisseur betreden we een binnenwereld die normaal gesproken gesloten blijft. ‘Dochters van Malakeh’ is daardoor een unieke blik op Iraans familieleven.

‘Dochters van Malakeh’ is een coproductie van Bonanza Films met de IKON, en kwam tot stand met financiële ondersteuning van het Nederlands Film Fonds, CoBO Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst.