'Lou Biou, het feest van de fabelachtige stier' vertoond in Het Ketelhuis 16-02-2010
Vanaf 15 april wordt in samenwerking met distributeur Mokum Film de documentaire Lou Biou, het feest van de fabelachtige stier’, van Jascha de Wilde en Ben Hendriks in Het Ketelhuis vertoond. De film ging eind vorig jaar op het IDFA in première en is een coproductie van Second Skin Film en Bonanza Films.

‘Lou Biou, het feest van de fabelachtige stier’, is een bloedstollende film, waarin wordt getoond hoe de stier wordt aanbeden in de Zuid Franse Camargue. Een groep atletische mannen in witte pakken rent door de arena. Volledig geconcentreerd. In hun beweging zit een overeenkomst, waardoor het lijkt alsof ze een soort dans uitvoeren. Dan maakt een van de mannen zich los van de groep en springt huiveringwekkend dicht langs de hoorns van een aanstormende stier. Hij grijpt iets dat tussen de hoorns is vastgebonden en duikt net over de reling van de arena voordat de stier hem op de hoorns kan nemen. Het is bijna één vloeiende beweging. Het publiek staat op de banken. De spanning is bloedstollend.

De stier is het bindende en verbindende element is van de cultuur in de Camargue. De stier verschaft deze streek haar identiteit. Hij wordt aanbeden met standbeelden, afbeeldingen, gedichten en liederen. Voor de stierenfokkers, ‘manadiers’, staat de stier even dichtbij als hun eigen familie. Een dorpsfeest zonder muziek is te doen, maar is echt onmogelijk zonder een stier. In de lange documentaire wordt een aantal ‘raseteurs’ gevolgd; stoere, in wit geklede jongen mannen, die zich met een wilde stier in de arena wagen. Op basis van snelheid, behendigheid en timing proberen ze een van de ‘cocardes’ die tussen de hoorns van de stier zijn vast gebonden, te pakken te krijgen. Ook zij ontlenen hun identiteit aan de stier. Maar er vallen regelmatig gewonden en soms ook doden. Onbetwist kampioen is Sabri Allouani, een raseteur van Algerijnse afkomst. Hij wordt op handen gedragen, maar er zijn ook mensen die hem als Arabier zijn succes niet gunnen.

‘Lou Biou, het feest van de fabelachtige stier’, was tijdens het IDFA film van de dag. Lees het artikel.