Filmmaakster introduceert uniek, interactief dwaalproject op festival Het Geheugenhuis 17-04-2009
Op 18 april as, tijdens Het Geheugenhuis, een caleidoscopisch festival over kracht van herinneringen, wordt de pilot gepresenteerd van ‘Huis van Herinnering’: een interactief, kunstzinnig en ervaringsgericht dwaalproject, op basis van herinneringen. Het is gemaakt en bedacht door regisseur Tamara Miranda en vormgever Dario Bardic en bevindt zich op de grens tussen documentaire, beeldende kunst, literatuur en nieuwe media.

Toen de documentaire ‘Tegen het Vergeten’ in 2003 op het IDFA in première ging, kon niemand bevroeden dat het schone en bittere thema herinneringen zo’n omvangrijke en langdurige inspirerende werking had als nu het geval blijkt te zijn. Tegen het Vergeten’ volgt vijf mensen in gevecht met hun herinneringen. Documentairemaker Tamara Miranda onderzocht in Tegen het Vergeten het mechanisme van het geheugen en de manieren waarop mensen het vergeten proberen tegen te gaan. Ze koos voor een poëtische, collageachtige vorm, die aansluit bij het associatieve karakter van herinneringen.
Stifo@Sandberg, een initiatief van Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties (thans Mediafonds) en de afdeling ontwerpen van het Sandberg Instituut bracht Tamara Miranda en Dario Bardic samen om te experimenteren op het gebied van interactieve documentaires. Het resultaat was het Huis van Herinnering. ‘Zie je dit huis? Iemand die er naar kijkt ziet alleen een huis, maar alles bevindt zich daarin, de gebaren, de geuren, de woorden van mijn leven’, schreef Bernlef. Een foto van een oud huis, gemaakt door Leo Divendal, dient als interface, waardoor je letterlijk ‘Het Huis van Herinnering’ kan betreden. 'Voor zover ik weet is nog nooit ergens ter wereld een tentoonstelling gehouden over vergeten dingen,' schreef Rudy Kousbroek. Deze bijzondere tentoonstelling is te bezoeken in Het Huis Herinnering. Je kan het huis betreden via de thema’s uit de tekst van Kousbroek: regens die lang geleden zijn gevallen, nooit verstuurde brieven, dromen, melodieën die niemand meer weet, geur, patronen op het behang, kou. Samen vormen ze een museum van verloren gegane dingen. Het zijn associatieve kettingen van herinneringen en beelden; landschappen van de ziel. Huis van Herinnering wordt ondersteund door Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties en de HUMAN

In oktober 2009 is Huis van Herinnering verkrijgbaar in samenwerking met uitgever Rubinstein met een boekje en de DVD van de documentaire Tegen het Vergeten. U kunt zich nu intekenen voor deze unieke uitgave via huisvanherinnering@bonanza.nl. U dient naam, telefoonnummer en emailadres door te geven.