Herinneringsfestival Het Geheugenhuis, 18 april, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam 07-04-2009
Wat hebben Douwe Draaisma, Marko Jelicic, Valerie Frissen, Henk Jan Honing, Frans Weisz en K. Schippers, jij en ik met elkaar gemeen? Dat we in staat zijn te herinneren en dat dit herinneren voor een groot deel onze identiteit bepaalt. Nu we steeds meer kunnen opslaan via nieuwe media en op steeds grotere harde schijven, kan je je afvragen wat voor invloed dit heeft op ons herinneren. Daarnaast lijken we, zowel individueel als collectief, steeds meer op zoek naar een definitie van onze identiteit. Hoogste tijd om het fenomeen ‘herinneren’ tegen het licht te houden, haar invloed te bestuderen, nieuwe en oude mogelijkheden te benoemen en de bitterheid en schoonheid van deze menselijke capaciteit te vieren met een eenmalig, caleidoscopisch festival: Het Geheugenhuis, 18 april 2009, Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Frans Weisz vertelt in De Wereld Draait Door hoe hij op 18-jarige leeftijd bij toeval een film zag waarin zijn vader, de acteur Geza Weisz, meespeelde. Frans Weisz heeft hem nooit gekend: toen hij twee was, werd zijn vader naar Auschwitz gebracht en vermoord. Weisz zag de film nooit terug, maar nu, 52 jaar later, krijgt hij hem te zien op 'Festival het Geheugenhuis'. Bekijk het fragment:  

In 2003 produceerde Bonanza Films, in samenwerking met HUMAN, de documentaire Tegen het Vergeten’, een film van Tamara Miranda over de kracht van herinneringen. De film ging in 2003 in première op het IDFA en werd na een release in de Nederlandse filmhuizen uitgezonden door de HUMAN in 2005. De kracht van herinneringen bleek meer inspiratie te bevatten dan voor een film alleen. Samen met De Waag Society, Hogeschool van Amsterdam, Instituut voor Sociale & Culturele beroepen, Cultuurfabriek en HUMAN is het caleidoscopische festival ‘Het Geheugenhuis georganiseerd, een festival over de kracht van herinneringen. Gedurende het festival wordt Huis van Herinnering geïntroduceerd, een door regisseur Tamara Miranda en vormgever Dario Bardic, ontworpen interactief dwaalproject op basis van herinneringen.

Bonanza Films ontwikkelde, in samenwerking met HUMAN en Holland Doc, een documentaireprogramma voor Het Geheugenhuis, waarin acht HUMAN documentaires worden vertoond, afgewisseld met de prachtige voorstellingen van Grims Papieren Theater. Frits Grimmelikhuizen speelt een deel van zijn voorstelling ‘Letzte Lieder’, een verhaal over herinneringen, dromen en vergankelijkheid. De documentaires worden tussen 11 en 17 april uitgezonden door het themakanaal Holland Doc. De documentaire Tegen het Vergeten wordt 16 april herhaald op Ned 2. 15 April zendt HUMAN in de serie Profiel een portret uit over Douwe Draaisma, door Marjolein Boonstra en wordt 23 april Zonnig Madeira, tevens van Marjolein Boonsta, herhaald. Zie voor volledige informatie herinnerik.nl van de HUMAN.

Het volledige programma van Het Geheugenhuis is te vinden op www.hetgeheugenhuis.nl

Zaterdag 18 april 2009 11:00 - 01:00 uur
vvk €15,- / aan de deur €16,- (kinderen tot 12 jaar gratis)
Kaarten zijn te koop via www.hetgeheugenhuis.nl
Pakhuis de Zwijger Piet Heinkade 179 Amsterdam