Documentaire over 'verveling' van Coco Schrijber wint Gouden Kalf 04-10-2008
Documentaire over ‘verveling’ van Coco Schrijber wint Gouden Kalf

De documentaire Bloody Mondays & Strawberry Pies van Coco Schrijber heeft op het Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf gewonnen in de categorie ‘beste lange documentaire’. Tijdens het ‘Gala van de Nederlandse Film’ in de Utrechtse Stadsschouwburg reikten Viggo Waas en Peter Heerschop de jaarlijkse Gouden Kalveren uit in 18 categorieën. Bloody Mondays & Strawberry Pies is geproduceerd door Bonanza Films en zal na de bioscooprelease door Cinéart worden uitgezonden door de IKON op Nederland 2.

“Het getuigt van groot lef om een film als deze te maken alleen al omwille van het dwarse uitgangspunt”, aldus het enthousiaste juryrapport over Bloody Mondays & Strawberry Pies. “In een filmische zoektocht naar het waarom van het alledaagse menselijke handelen neemt Coco Schrijber de kijker mee naar een wereld waar meer vragen dan antwoorden zijn. Het getuigt van groot vakmanschap maar wat nog belangrijker is: het is een film die je nog dagen in verwondering achterlaat en telkens weer nieuwe vragen oproept.”

Bloody Mondays & Strawberry Pies
gaat over een van de meest intrigerende emoties van de mens: verveling. Of, sterker nog, juist ons verloren vermogen om te kunnen lanterfanten. Schrijber filmt de ervaringen van onder anderen een jongere uit Doetinchem, een die in haar jeugd op een wel érg rigoureuze manier ‘wat leven in de brouwerij bracht’, een kunstenaar die al 42 jaar de Tijd schildert en een Wallstreethandelaar.

Het Gouden Kalf wordt jaarlijks uitgereikt op de Avond van de Nederlandse Film. Het is de meest prestigieuze prijs op het gebied van Nederlandse speelfilms, documentaires, korte films en tv-drama.