'Grace. The burden of the brave' uitgezonden op 30 oktober 28-10-2013

De documentaire 'Grace. The burden of the brave', van Tessa Steenbergen, wordt woensdag 30 oktober door de EO uitgezonden in het programma Holland Doc, op Nederland 2, om 23.00 uur.

'Grace. The burden of the brave' is een politiek drama over de eenzame strijd van een vrouw tegen de diepgewortelde corruptie in haar land. Is ze een heldin, een Don Quichotte of een Icarus?

Als filmmaker Tessa Steenbergen contact zoekt met de Filipijnse politica Grace Padaca heeft ze nog geen vermoeden van wat haar te wachten staat. Grace Padaca heeft in haar strijd tegen corruptie in de Filipijnen het politieke systeem van de provincie Isabela opgeschud. Als gehandicapte vrouw van lage afkomst heeft ze tot ieders verbazing de heersende elite; de rijke familie Dy, weten te verslaan en is gouverneur van de provincie Isabela geworden. Het lijkt een hedendaags sprookje. Ze is een voorbeeld geworden tot ver buiten de Filipijnen. Als de nieuwe verkiezingen zich aankondigen, blijkt echter snel dat de oude machthebbers geen middel ongemoeid zullen laten om de macht weer terug te krijgen. Tessa volgt Grace gedurende een keiharde verkiezingsstrijd met de camera en raakt met haar bevriend. Het resultaat is een uniek portret van een gepassioneerd en idealistisch politica in een land dat aan het veranderen is.

'Grace. The burden of the brave' is een coproductie van Bonanza Films en de EO, financieel ondersteund door Stichting Democratie en Media. Gecoached door John Appel